رئیس مرکز تحقیقات سلامت مردان گفت: در شبکههای سلامت، باید فضایی ایجاد شود تا مردان نیز به مراکز بهداشتی مراجعه کنند.
به گزارش روزگار، درهفته سلامت مردان قرار داریم.هفتهای که به صورت رسمی و منسجمتر به موضوع مهم سلامت مردان و مخاطرات آن پرداخته شده و سعی میشود هشدارها و توصیههای لازم برای تامین سلامت مردان بیشتر یادآوری و گوشزد شود.
در سالهای اخیر مطالعات متعدد حاکی از این بوده است که مردان در جوامع توسعه یافته صنعتی و سایر جوامع در حال پیشرفت و از جمله در کشور ما به دلیل نوع آسیب پذیری در فعالیتهای بیرون از منزل، در معرض آسیب بیشتری قرار دارند.
حجم بالای درگیری آقایان در زندگی روزمره و اینکه مردان نقش اصلی را برای تدارک اقتصادی خانواده بر عهده دارند، موجب آن شده که با یک غفلت عمومی با سلامت خود رو به رو باشند و به همین دلیل بسیاری از مردان در صورت ابتلا به بیماریهای مزمن و کاهنده تواناییهای عمومی معمولا دیر به پزشک مراجعه میکنند.
مراجعه دیرهنگام مردان به پزشک عامل شدت یافتن بیماریهاست و آثار به خطر افتادن سلامت مردان تنها بحث زیانها و خسرانهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی نیست، بلکه میتواند آثار متعددی را در توسعه کشورها ایفا کند.
فارس نوشت: پیشبینی میشود که بالغ بر ۲۰ تا ۲۵ درصد مردان به نوعی به مواد دخانی از جمله سیگار اعتیاد دارند و ۱۸ درصد مردان به فشارخون بالا مبتلا هستند و بیش از ۹۵ درصد مردان در طول زندگی خود حتما دچار یک عامل پرخطر کاهنده کیفیت زندگی خواهند شد.
در این زمینه با دکترسید جلیل حسینی، رئیس مرکز تحقیقات سلامت مردان و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مبدع برگزاری هفته سلامت مردان و کنگره مربوط به آن درایران به گفتوگو نشستیم.
هفته سلامت مردان را 15 سال است در کشور اجرا میکنیم. 10 سال اول را به اطلاع رسانی به مردم اختصاص دادیم و 5 سال بعدی به تحقیقات پرداختیم و امسال توانستیم سند سلامت مردان را در کشور تصویب کنیم.امسال پنجمین کنگره سلامت مردان را برگزار میکنیم.این سند با همکاری چندین سازمان و دستگاه طراحی شده و برای اینکه کاهش بیماریها و ارتقا سلامت مردان تامین شود، برنامه ریزی شده و در حقیقت کارهایی که باید برای مردان انجام شود تا بیماریهای آنها کمتر شود، در این سند دیده شده است.
چندعلت مطرح شده؛ یکی دیدگاه رویینتنی است؛ اکثرا مردان به عنوان بزرگ و سرپرست خانواده و مختصات فیزیولوژیک مردان و اینکه خود را از اعضای دیگر قویتر میببینند؛ همچنین این تصور که بیماریها نمیتواند مردان را ناتوان کند، به پزشک کمتر مراجعه میکنند.
شرایط کاری مردان پرخطر است و استرسهای بیشتری دارند؛ درنتیجه برای رفع این استرسها به مواد مضری مثل سیگار پناه میبرند و در محیطی که کار میکنند ممکن است موادی داشته باشد که روی سلامت آنها تاثیر منفی داشته باشد؛ مثل لاستیک سازی یا مواد شیمیایی؛ درنتیجه مجموع اینها این مسئله را به وجود میآورد که در اکثر بیماریها شیوع و بروز عوارض بیماریها در مردان بیشتر باشد.
خودکشی، تصادفات جادهای تا دو برابر و حتی بیشتر، میزان مرگ ناشی از قتل و دگرکشی در مردان بیشتر است؛ همچنین میزان مرگ دراثر آلودگی هوا 1.5 برابر بیشتر است؛ در نتیجه سالهای از دست رفته سلامتی به دلیل ابتلا به بیماری و ناتوانی در مردان بیشتر است.
مرگ در همه بیماریها در مردان بیشتر است؛ به جزء آلزایمر، بیماریهای زنان مثل سرطان سینه و دستگاه زنانگی و شرایطی که زنان در زمان زایمان دارند. بیماری قلبی و میزان مرگ در آنها و سرطانهای ریه در مردان بیشتر است، نارسایی تنفسی در مردان علت مرگ بالاتری دارد.سیروز کبدی، سل و علت مرگ در مردان بالاتر است و در مجموع، اگر به 40 علت مرگ نگاه کنیم، 33 علت مرگ در مردان بیشتر است.
به مردان به دلیل اینکه بزرگی خوش خیم پروستات دارند توصیه داریم از سن 45 سالگی معاینه و آزمایش پروستات «PSA» را انجام بدهند
سرطان معده، کبد، مری، حتی بیماریهای مقاربتی و ارتباطی مثل ایدز و بیماری کلیوی در مردان بیشتر است و علت فوت در این بیماریها در مردان بیشتر است.
از لحاظ خودکشی،میزان آن در مردان بیشتر است و میزان آن حدود 2 برابر بیشتر است و در نزاع و دعوا به نوعی عصبانی بودن و میزان درگیریها و منجر به قتل در مردان 4 برابر بیشتر است.
بله، در حقیقت مردان بیشتر گرفتار کرونا شدند و ما در مقالهای که در مجله سلامت مردان چاپ شده نشان دادیم گرفتاری کرونا در مردان بیشتر از زنان است.
واقعا سنی برای مردان نمیشناسیم. فرض کنید در سن کودکی توصیه داریم کودکان زیر یکسال حتما توسط پزشک معاینه شوند؛ چون ممکن است عدم نزول داشته باشند و اگر جراحی نشود، میتواند در بزرگسالی باعث عقیم شدن آنها شود.
به مردان به دلیل اینکه بزرگی خوش خیم پروستات دارند توصیه داریم از سن 45 سالگی معاینه و آزمایش پروستات «PSA» را انجام بدهند. البته ما سلامت مردان را محدود به بیماریهای دستگاه اداری و تناسلی نکردیم بلکه معتقدیم در همه بیماریها و علل آن و مرگ و میر مردان با توجه به عوارضی این بیماریها اقدام کنیم و معتقدیم در شبکههای سلامت، فضایی به وجود آید تا مردان نیز به مراکز بهداشتی مراجعه کنند.
اگر مراکز بهداشتی ما فقط در روز فعال است و فقط زنان میتواننند مراجعه کنند، باید این تغییر کند و به نوعی فرصت ایجاد شود تا مردان بعد از ساعت کاری ویزیت و معاینه شوند. به نظر ما باید دسترسی مردان به خدمات سلامت را فراهم کرده و اطلاع رسانی بیشتری به مردان شود و اعتماد در خصوص اینکه مشکلات مربوط به سلامت جنسی را مطرح کنند و برای سلامت باروری خود مطمئن شوند و اینکه مشکلی برای فرزند آوری آنها وجود ندارد.
50 درصد ناباروی مربوط به مردان است و تمام اطلاعات جهانی و کشوری تایید میکند که 50 درصد عامل ناباروری مرد است؛ در نتیجه سالیان سال است که ما مطرح میکنیم که این نکته که مطرح میشود که اگر زوجی نابارو بودند و بچه دار نشدند فقط خانم باید به پزشک مراجعه کند خطاست و به نوعی اجحاف به زنان است؛چون 50 درصد علت میتواند مربوط به مردان باشد.
دیدگاهتان را بنویسید