یک حقوقدان گفت: با خروج ایران از برجام مکانیسم ماشه فعال و به صورت اتوماتیک تحریمهای شورای امنیت یعنی قطعنامههای ششگانه قبل از برجام مجددا اعمال خواهند شد.
به گزارش روزگار، در روزهایی که با پیروزی بایدن درانتخابات آمریکا مردم امیدوارند طی ماههای آینده سایه ترامپ از قدرت کوتاه شود و با روی کار آمدن رئیس جمهور جدید مجددا خون تازهای به برجام دمیده شده و سایه تحریمهای ظالمانه از سر کشور کوتاه شود، روز گذشته مجلس قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها یا همان خروج ایران از برجام را به تصویب رساند.
هرچند قانون اساسی این اختیار را به مجلس داده است تا درتمام زمینهها قانونگذاری کند اما ورود به موضوع برجام توسط نمایندگان این سوال را در ذهن متبادر میکند که پس وظیفه شواری عالی امنیت ملی در این زمینه چیست؟ آیا قانون اساسی در اصل 176 این مهم را برعهده شورای عالی امنیت ملی نگذاشته است؟ در شرایط فعلی که تحمیل تحریمهای ظالمانه ترامپ، مشکلات بسیاری را برای مردم ایجاد کرده به طوری کمر بسیاری از مردم زیر بار این فشارها خم شده و درست زمانی که بایدن وعده داده تا به برجام باز خواهد گشت و این تحریمها برداشته خواهد شد، آیا تصویب این قانون تنها آب به آسیاب دشمن ریختن نیست؟
هرچند هدف اصلی مجلس ازاین تصویب این قانون تلاش برای لغو تحریمهای ظالمانه است امابه گفته نعمت احمدی، خروج از برجام عواقب سنگینی از جمله فعال شدن مکانیسم ماشه و بازگشت تمامی تحریمهای شورای امنیت را به دنبال خواهد داشت.
نعمت احمدی حقوقدان و وکیل دادگستری در رابطه با توقف اجرای پروتکل الحاقی به «روزگار» گفت: به نظرمیرسد نمایندگان مجلس همچنان در دوره فعالیت انتخاباتی هستند و هنوز وارد دوره قانونگذاری نشدهاند.این تصمیم به دلایل مختلف منتج به تصمیم نهایی نخواهد شد، زیرا این موضوع مربوط به سیاست کلان کشور است ومطابق اصل 110 قانون اساسی این مهم بر عهده مقام رهبری است که از طریق سازوکارهایی که در قانون اساسی پیشبینی شده، نهادهایی مانند مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای عالی امنیت ملی باید در این زمینه تصمیم گیری کنند. به عبارت دیگرهرگونه پروتکل و قرارداد خصوصا در حد برجام، مربوط سیاست کلان کشور است که کل نظام با آن سرو کار دارند و تصمیم گیری نهایی آن نیز با نظام خواهد بود.
این حقوقدان ادامه داد: مطابق اصل ۸۴ قانون اساسی، هر نماینده در برابر تمام ملت مسئول است و حق دارد در همه مسائل داخلی و خارجی کشور اظهارنظر کند. اما در اصول متعدد از جمله اصل 176 قانون اساسی نیزدر شرایطی، قانوگذار نهادهای دیگر از جمله شورای عالی امنیت ملی را موثر در تصمیم گیری دانسته است.
احمدی با بیان اینکه مجلس دراین شرایط به صورت هیجانی و احساسی قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها را به تصویب رسانده است توضیح داد: نمایندگان مجلس در اقدامی با توجه به شهادت دکتر فخری زاده این طرح را مطرح، بررسی و تصویب کردند البته در این زمینه باید از نمایندگان سوال شود در مورد نحوه به شهادت رساندن دکتر فخری زاده آقای شمخانی عنوان میکند ما میدانستیم این اتفاق می افتد و مکان و زمان آن را هم می دانستیم. اگر واقعا مسئولان به این موضوع اشراف داشتند چرا مجلس نهادهای امنیتی و نهادهایی که با این موضوع در ارتباط بودند را وادار به پاسخ گویی نمیکند؟ چرا کمیسیون اصل 90 مجلس به موضوع ترورشهید دکتر فخری زاده ورود نمیکند؟
وی افزود: نتانیاهو حدود دو الی سه سال گذشته در سخنرانی خود گفته بود نام دکتر فخری زاده را به خاطر بسپارید و شهید فخری زاده جز افرادی بود که قبلا تحریم هم شده بود. چرا اقداماتی در جهت حفاظت بیشتر از این دانشمند هستهای صورت نگرفته بود؟ ما قبلا نیز 4 دانشمند هستهای خود را از دست داده بودیم شهدایی مانند شهید مسعودعلی محمدی مجید شهریاری مصطفی احمدی روشن داریوش رضایی نژاد آیا نباید این افراد تحت محافظت ویژه قرار میگرفتند؟
این وکیل دادگستری در پاسخ به این سوال که با تصویب و اجرایی شدن این قانون به لحاظ بینالمللی چه عواقبی در انتظار ایران خواهد بود خاطرنشان کرد: با خروج ایران از برجام، اقدامی را که پمپئو قرار بود انجام دهد ما خودمان با دست خودمان اعمال میکنیم. پمپئو گفته بود ایران میزان غنی سازی را به میزان 20 درصد افزایش داده و میزان ذخایر اورانیوم نیز برابر گزارش مدیرکل اژانس بین المللی بیش از سقف تعیین شده است، لذا حسب برجام، مکانیسم ماشه فعال میشود. یعنی برابر قطعنامه 2030شورای امنیت اگر ایران از تعهداتی که در برجام آمده بوده تخلف کند،خودبهخود و به صورت اتوماتیک تحریمهای شورای امنیت یعنی قطعنامههای ششگانه قبل از برجام باز خواهند گشت.
احمدی در خاتمه یادآور شد: هرچند مجلس در تمام امورمیتواند قانونگذاری کند اما موضوعات و قوانینی را باید تصویب کند که با نهادهای صلاحیتی برخورد نکند. بنابر اصل 176 قانون اساسی این موضوع در سطح سیاست کلان مملکت و در حیطه وظایف رهبری است که رهبری در اختیار شورای عالی امنیت ملی گذاشتهاند.در خاتمه باید گفت این طرح جز افزودن بر تعداد دشمنان و مخالفان بیرونی نتیجه و خروجی دیگری نخواهد داشت، آنهم در شرایطی که اسراییل در 4 گوشه مرزهای کشورخیمه زده و در شرایط بحرانی ک تنها حدود 7 هفته تا انتقال قدرت در امریکا باقی مانده و مردم امیدوار هستند تا با بازگشت امریکا به برجام سایه تحریمها از سر کشور کوتاه شود تصویب و اجرایی شدن این قانون اصلا به صلاح کشور و مردم نیست.
دیدگاهتان را بنویسید